Unieke landhuizen

Al deze panden zijn in privé bezit.
 

Te Nitterveld

Gelegen in een prachtig park met een grote vijver op de flank van de Muziekberg. Vroeger eigendom van Baron de Fiennes, doorverkocht aan G. Scribe, kwam het domein in handen van de familie Ameye. Op de plaats van een ouder huis werd, rond 1900, het huidige landhuis gebouwd.

Aanpalend was er vroeger een watermolen. De bedoeling elektriciteit te verwerken mislukte en later vervaardigde men in de “waterfabriek” mineraal water, bekend onder de naam “Royale Louise-Marie”.

Het landhuis was een culturele ontmoetingsplaats waar geregeld artistieke evenementen werden georganiseerd met de vrienden ten huize zoals Herman Teirlinck, Emiel Hullebroeck, Stijn Streuvels, Omer Wattez en andere.

Dochter Cecilia Ameye was muziekante, dichteres en schrijfster.

Op 30 augustus 1974 had er , in het kader van het Festival van Vlaanderen, een huldeconcert ter ere van Peter Benoit plaats.

Momenteel is “Te Nitterveld” beschermd als monument en  eigendom van de familie Claeys.

Shamrock

Het elegante landhuis in Engelse stijl werd gebouwd in 1928 in opdracht van de Gentse baron de Kemeter.

In 1945 kocht de familie Vermoere-Gobert de eigendom. Men gaf het de naam” Villa Vermoere”.

In 1972 werd het eigendom van de familie De Beyter om er “Hostellerie Shamrock” uit te baten, vermeld in “ Relais & Chateaux”.

Het was een trekpleister voor Amerikaanse en Engelse zakenmensen en toeristen.

Het park van 2 hectaren werd in 1985 aangelegd door tuinarchitect Jacques Wirtz.

In 2008 zette de familie De Beyter er een punt achter.

Sol Veld

Landhuis Sol Veld, met uitzicht op het Muziekbos, gebouwd in 1920, was eigendom van een rijke textielfamilie. In het park staat ook een concièrge woning. In 2002 werd het eigendom van heer en mevrouw De Logi - Minne die er momenteel een bed en breakfast uitbaten. Zes nostalgische kamers zijn er ingericht in het landhuis en in de concièrge woning.

In het park is er een zwembad met poolhouse en sauna.

www.huisminne.be